Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις για μια Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών

θήνα, 18 Οκτωβρίου 2010
Αριθμ. Πρωτ.: 2979

Προς

Υπουργό Παιδείας και Δια βίου Μάθησης

κ. Άννα Διαμαντοπούλου



Κοινοποίηση:

Πρόεδρο & Μέλη

Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Αρχείων & Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης



Θέμα: Σκέψεις για μια Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα



Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,



Είναι γεγονός ότι τον 21ο αιώνα με τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον και στο περιβάλλον των πληροφοριών, οι οποίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα, μας θέτουν το δίλλημα ως αναγκαιότητα να διερευνήσουμε πως μπορούν να ανταποκριθούν οι βιβλιοθήκες στις νέες προκλήσεις για την οικονομία και την οικοδόμηση της γνώσης, σε σχέση και με τα συστήματα διαχείρισης των βιβλιοθηκών.

Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Εθνικής Πολιτικής της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), με την παρούσα, σας καταθέτει τον προβληματισμό και τις θέσεις της, για μια Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών στη χώρα μας, η οποία προτείνει:



* Όργανο σε ένα Υπουργείο (ΥΠΕΠΘ) ή Ανεξάρτητη αρχή που θα συντονίζει το έργο όλων των βιβλιοθηκών της χώρας ώστε να υπάρχει κοινή στρατηγική, εξοικονόμηση πόρων και αποφυγή επικάλυψης δράσεων.

* Ονομασία: Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Μπορεί να συνεργαστεί με τα αρχεία και τα μουσεία για τη δημιουργία ενός φορέα αντίστοιχου του MLA (Museums, Libraries and Archives) της Βρετανίας.

* Συνεργασία δήμων με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών για διασφάλιση ενός βασικού επιπέδου υπηρεσιών από όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας. Εξασφάλιση τουλάχιστον μιας δημοτικής Βιβλιοθήκης για κάθε δήμο Καλλικράτη.

* Ενιαίο δίκτυο για όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας (όλοι οι κατάλογοι των βιβλιοθηκών ένα δίκτυο). Μοντέλο αντίστοιχο με αυτό της Δανίας.

* Συνεργασία όλων των βιβλιοθηκών για ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Μεταφορά τεχνογνωσίας και συνδρομών σε βάσεις δεδομένων από ης πανεπιστημιακές στις δημοτικές και σχολικές (παράδειγμα Πολιτείας Maryland ΗΠΑ).

* Υλοποίηση για τις δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες των Κατευθυντήριων Οδηγιών της EE (Βλ. σχετική έκδοση)

* Διαδανεισμός - από όλες τις βιβλιοθήκες προς όλες. Ο στόχος θα επιτευχθεί σε βάθος χρόνου καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν οι σχετικές υποδομές.

* Κάλυψη της συμμετοχής και εκπροσώπησης των Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα (π.χ. EBLIDA, επιτροπές IFLA, LIBER κ.α.). Μεταφορά τεχνογνωσίας σε αντίστοιχες ελληνικές επιτροπές.

* Υποστήριξη της ΕΕΒΕΠ - παραχώρηση στέγης (στην Πορτογαλία η αντίστοιχη ένωση στεγαζόταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη). Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των βιβλιοθηκονόμων. Οι βιβλιοθηκονόμοι καλούνται να υλοποιήσουν προγράμματα σε ποικίλα αντικείμενα και σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων καθώς και με άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Προκειμένου να μπορούν να διοικήσουν βιβλιοθήκες θα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό. Προτείνεται βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση με ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

* Προγράμματα πληροφοριακής παιδείας από τις βιβλιοθήκες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Πρόεδρος:

Φίλιππος Τσιμπόγλου, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέλη:

Μάγδα Τσουμή, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης ΕΚΕΒΙ

Ματίνα Τσάφου, Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας

Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Διευθύντρια Βιβλ. Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδ. Ιδρύματος, Μέλος Δ.Σ. Δημοτικής Βιβλ. Ψυχικού

Σαράντος Καπιδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Εύα Σεμερτζάκη, Αναπλ. Προϊσταμένη Βιβλ. της Τρ. της Ελλάδος, Συντάκτρια του ηλεκτρ. περιοδ. Συνεργασία

Μιχάλης Τζεκάκης, Υπεύθυνος Προγράμματος Ψηφιοποίησης Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

Μαρία Αλεξανδράκη, ταμίας ΕΕΒΕΠ

Γιώργος Γλωσσιώτης, Αντιπρόεδρος ΕΕΒΕΠ, υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας

Πολίτης Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας ΕΕΒΕΠ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Κυριακοπούλου Χριστίνα, Πρόεδρος ΕΕΒΕΠ, Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας